16.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Νικόλας Κελαϊδίτης: Η φθινοπωρινή σεζόν στη χώρα μας τείνει να γίνει το νέο καλοκαίρι

Με θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης εξελίχθηκε η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών εφέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων (Hatta) Νικόλας Κελαϊδίτης υπογραμμίζοντας ότι χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η τόνωση περιοχών που δεν είναι παραδοσιακά θέρετρα διακοπών. Αυτό, εξηγεί ο κ. Κελαϊδίτης,  δείχνει μια νέα τάση στην ελληνική αγορά ταξιδιωτών που αφορά την ανακάλυψη νέων προορισμών,  κυρίως της ενδοχώρας, οι οποίοι επιπλέον αποτελούν μια οικονομικότερη λύση διακοπών αλλά και μια λύση διακοπών μακριά από τα μεγάλα πλήθη των διεθνών ταξιδιωτών που υποδέχονται κάθε χρόνο οι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας.

Αναφερόμενος εξάλλου στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το φθινόπωρο ο πρόεδρος του Hatta,  σημείωσε ότι η φθινοπωρινή σεζόν στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα αυτή τη σεζόν, τείνει να αποτελεί το «νέο καλοκαίρι» για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την επικράτηση ακραίων θερμοκρασιών στη καρδιά του καλοκαιριού, τείνουν να κάνουν ελκυστικότερες τις διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και οι Ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ ήδη καταγράφουν μια μετατόπιση της ζήτησης για ταξίδια το φθινόπωρο σε παραδοσιακούς Μεσογειακούς προορισμούς με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο πρόεδρος του Hatta για τον προορισμό της Αθήνας αναφέροντας ότι η Αθήνα έχει αυξήσει το μερίδιο επισκεπτών της από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ αλλά και από κοντινές όπως το Ισραήλ, η Ιταλία, η Τουρκία και οι Βαλκανικές χώρες καθότι οι αεροπορικές συνδέσεις με αυτές διαρκούν μόλις 3 ώρες περίπου. Μάλιστα City break τουρισμό αντλεί και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη.
Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου του Hatta και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της Αθήνας με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κ. Μπακογιάννη, Νικόλα Κελαϊδίτη.

Ερ. Πώς εξελίχθηκε η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι, υπήρχε διαφοροποίηση των προτιμήσεών τους από τις προηγούμενες σεζόν;

Η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών εξελίχθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης αυτό το καλοκαίρι, και τόνωσε διάφορα μέρη της χώρας και όχι αποκλειστικά τα παραδοσιακά θέρετρα διακοπών όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Η διαφοροποίηση αυτή τη χρονιά ήταν ότι περιόρισαν τη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτό οφείλεται σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να τους κάνει προσεκτικούς με τον προϋπολογισμό των διακοπών.
Επιπλέον, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια, οι οποίες οδήγησαν σε τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές των ξενοδοχείων, των ακτοπλοϊκών αλλά και των αεροπορικών εισιτηρίων, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης των Ελλήνων.
Επιπλέον, φέτος περισσότερες περιοχές της χώρας, εκ των οποίων και πολλές μη καθιερωμένες τουριστικά, υποδέχθηκαν Έλληνες επισκέπτες. Αυτό δείχνει μια νέα τάση στην Ελληνική αγορά ταξιδιωτών που αφορά την ανακάλυψη νέων προορισμών,  κυρίως της ενδοχώρας, οι οποίοι επιπλέον αποτελούν μια οικονομικότερη λύση διακοπών αλλά και μια λύση διακοπών μακριά από τα μεγάλα πλήθη των διεθνών ταξιδιωτών που υποδέχονται κάθε χρόνο οι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας.

Ερ. Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για την φθινοπωρινή σεζόν; Πώς μπορεί να ενισχυθεί τουριστικά;

Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εφετινή φθινοπωρινή σεζόν, η οποία θα χαρακτηριστεί από μικρότερο όγκο επισκεπτών στους Ελληνικούς προορισμούς από Έλληνες ταξιδιώτες, αλλά αυτό μπορεί να εξελιχθεί υπέρ της τόνωσης των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε παραδοσιακούς οικισμούς, ο γαστρονομικός τουρισμός, οι οινικός τουρισμούς ή ο συνδυασμός των μορφών αυτών.
Η φθινοπωρινή σεζόν στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα αυτή τη σεζόν, τείνει να αποτελεί το «νέο καλοκαίρι» για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την επικράτηση ακραίων θερμοκρασιών στη καρδιά του καλοκαιριού, τείνουν να κάνουν ελκυστικότερες τις διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και οι Ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ ήδη καταγράφουν μια μετατόπιση της ζήτησης για ταξίδια το φθινόπωρο σε παραδοσιακούς Μεσογειακούς προορισμούς με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Ερ. Σε ποιές τάσεις των διεθνών τουριστών θα πρέπει να προσαρμοστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια ώστε να παραμείνει ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός;

Οι τάσεις που κυριαρχούν παγκοσμίως αλλά κυρίως πανευρωπαϊκά, όπως πληροφορούμαστε από τη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο ΗΑΤΤΑ και η FedHATTA με τον ευρωπαϊκό φορέα εκπροσώπησης του οργανωμένου τουρισμού, την ECTAA, είναι ότι οποιαδήποτε τουριστική τάση διαμορφώνεται στην αγορά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον παράγοντα της αειφορίας.
Οποιαδήποτε εξέλιξη στην τουριστική αγορά, κάθε νέο προϊόν της, κάθε πλευρά του ταξιδιού, θα πρέπει να έχει βιώσιμο χαρακτήρα σε συστηματική βάση και όχι περιστασιακά και αποσπασματικά.
Η τουριστική βιομηχανία οφείλει να δώσει μεγάλη προσοχή στην κλιματική αλλαγή, η οποία δείχνει να εξελίσσεται σε κλιματική κρίση, και αυτό επηρεάζει και τους προορισμούς και τις ταξιδιωτικές συνήθειές μας σε αυτούς.
Μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά τις τάσεις που διαμορφώνονται στα σύγχρονα ταξίδια είναι επίσης ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ταξίδια χωρίς αποκλεισμούς, στα δικαιώματα των ζώων και των κατοικιδίων, και παράλληλα μια αίσθηση δίκαιης διαχείρισης του τουρισμού στις πόλεις αναφορικά με τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων της.
Τέλος, σημαντικό ζήτημα και επίκεντρο των συζητήσεων των ειδικών του τουρισμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, είναι οι τουρίστες να αφήνουν θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες που επισκέπτονται, και οι κάτοικοι να έχουν άμεσο όφελος από τον τουρισμό της περιοχής τους.

Ερ. Ο τουρισμός πόλης αποτελεί μια νέα ανερχόμενη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Αθηναϊκός τουρισμός επωφελείται σημαντικά από αυτήν τα τελευταία χρόνια. Ποιές παρεμβάσεις στην πόλη πιστεύετε ότι μπορούν να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της;

Ο τουρισμός πόλης είναι ανερχόμενη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Στην περίπτωση της Αθήνα διακρίνουμε μια ανθεκτικότητα και μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, παρά τις προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση του 2010 και ο COVID.
Από το 2021 ο τουρισμός της Αθήνας επέστρεψε σε ανοδική πορεία κερδίζοντας μεγάλο έδαφος στις προτιμήσεις των διεθνών ταξιδιωτών ως city break προορισμός με έμφαση στον πολιτισμό της, για πολλούς μήνες του έτους.
Η Αθήνα έχει αυξήσει το μερίδιο επισκεπτών της από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ αλλά και από κοντινές όπως το Ισραήλ, η Ιταλία, η Τουρκία και οι Βαλκανικές χώρες καθότι οι αεροπορικές συνδέσεις με αυτές διαρκούν μόλις 3 ώρες περίπου. City break τουρισμό αντλεί και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη.
Επιπλέον, οι επισκέπτες της Αθήνας έχουν αυξήσει τον χρόνο παραμονής τους στην πρωτεύουσα πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς της Ελλάδας ή της Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραμονή των Αμερικανών, των Βραζιλιάνων και των Μεξικανών στην Ελληνική πρωτεύουσα έχει αυξηθεί από 2 ημέρες σε τρεις έως τέσσερις, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό της πόλης.
Μερικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των τουριστών της Αθήνας είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού, το οποίο ωστόσο άπτεται της κεντρικής κυβέρνησης, και η διευκόλυνση της πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στους χώρους τέχνης και εκδηλώσεων, στους οποίους ο δήμος Αθηναίων έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ως προς την προσβασιμότητα κυρίως ανθρώπων με αναπηρίες.
Επιπλέον, ο δήμος έχει δώσει τα τελευταία χρόνια πιο βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης με τη δημιουργία και επέκταση πεζοδρόμων και παιδικών πάρκων. Αυτοί χώροι, σε συνδυασμό με τους ανοιχτούς χώρους άθλησης συμβάλλουν ουσιαστικά στο τουριστικό προφίλ μιας πόλης ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης όπως η Αθήνα.

ΚΧΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ SOCIAL

2,893ΥποστηρικτέςΚάντε Like
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ