16.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
spot_img

ECTAA Οργανωμένα Ταξίδια: Νέα πρόταση Οδηγίας

 

Δέσμη μέτρων για την κινητικότητα: Οι διοργανωτές ταξιδιών καλωσορίζουν τις ταχύτερες επιστροφές χρημάτων από τους προμηθευτές, αλλά αμφισβητούν τις ανισορροπίες όσον αφορά την προστασία των προπληρωμών των καταναλωτών. Τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες;

Η δέσμη μέτρων για την κινητικότητα, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Η ECTAA χαιρετίζει τα μέτρα για τη βελτίωση της σαφήνειας και την επιτάχυνση των επιστροφών χρημάτων μεταξύ επιχειρήσεων (B2B). Ωστόσο, η υποχρέωση περιορισμού των προπληρωμών στα ταξιδιωτικά πακέτα αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές, να καταστήσει εύθραυστους τους επαγγελματίες και να προσφέρει ελάχιστα οφέλη στους καταναλωτές, αποκλείοντας δυνητικά τους πιο ευάλωτους από το συγκεκριμένο προστατευτικό σύστημα και οδηγώντας τους σε φθηνότερες, αλλά χωρίς προστασία, εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, η πρόταση επικρίνεται για έλλειψη των βασικών εργαλείων που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων μεγάλης κλίμακας.

Η ECTAA χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής να επιταχύνει τις επιστροφές χρημάτων για επιβάτες και ταξιδιώτες οργανωμένων ταξιδιών που έκαναν κράτηση μέσω τουριστικού γραφείου ή διοργανωτή οργανωμένων ταξιδιών. Αυτό συνιστά αναγνώριση του ότι οι τελευταίοι δεν κατέχουν τις προκαταβολές των καταναλωτών. Με την εξειδίκευση των κανόνων για τις επιστροφές χρημάτων B2B, η συγκεκριμένη πρόταση Οδηγίας θα συμβάλει στον περιορισμό της οικονομικής έκθεσης των διοργανωτών πακέτων, ιδίως σε περίοδο κρίσης. Ωστόσο, απαιτούνται ισχυρά εργαλεία επιβολής για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές και οι διοργανωτές πακέτων δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ενάμιση χρόνο για να λάβουν τις επιστροφές χρημάτων τους.

Ωστόσο, η ECTAA επαναλαμβάνει τη βαθιά της απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει περιορισμούς στις προπληρωμές για τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών. Αυτό θα αυξήσει τις συνολικές τιμές των πακέτων εις βάρος των καταναλωτών, με ελάχιστα οφέλη. Οι προκαταβολές των ταξιδιωτών πακέτων είναι ήδη προστατευμένες έναντι της αφερεγγυότητας του διοργανωτή. Η ECTAA πιστεύει ότι η συνολική προστασία των καταναλωτών θα βελτιωνόταν αν αυτή η προστασία επεκτεινόταν και σε αυτόνομες υπηρεσίες, ιδίως στις αεροπορικές μεταφορές. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προστασία όταν μια αεροπορική εταιρεία χρεοκοπεί. Διπλασιάζοντας την επιβάρυνση για τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι δεν κατέχουν τις προκαταβολές των καταναλωτών, χωρίς πρόταση περιορισμού της οικονομικής έκθεσης των ταξιδιωτών όταν κάνουν κράτηση μεμονωμένων υπηρεσιών, η Επιτροπή θα συμβάλει στη μείωση των διατιθέμενων πακέτων. Επιπλέον, οι επιβαλλόμενοι κανόνες ενδέχεται να εμποδίσουν τους διοργανωτές να προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωμών με δόσεις, θέτοντας σε μειονεκτική θέση τους ευάλωτους καταναλωτές. Η ECTAA υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη εμβέλεια των κανόνων για τα οργανωμένα ταξίδια, προς όφελος μεγαλύτερου τμήματος πολιτών της ΕΕ.

Επιπλέον, η ECTAA εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα διδάγματα από την πανδημία δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην πρόταση. Αν και η συμπερίληψη μέτρων για τα vouchers είναι ευπρόσδεκτη, αυτό δεν θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση μιας άλλης κρίσης επιστροφής χρημάτων, όπως μία πανδημία ή ένα άλλο γεγονός ευρείας κλίμακας που οδηγεί σε κρίση ρευστότητας. Η ECTAA θεωρεί εξαιρετικά απαραίτητη την συμπερίληψη στο νομοθέτημα ενός συστήματος ταχείας επιστροφής χρημάτων που θα βασίζεται σε ταχεία κρατική ενίσχυση και θα είναι έτοιμο για άμεση ανάπτυξη σε περίπτωση παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών ή εξαιρετικά απομακρυσμένων κινδύνων στο μέλλον.

Ο Eric Dresin, Γενικός Γραμματέας της ECTAA, δήλωσε: «Δυστυχώς, όταν διαβάζουμε τόσο την πρόταση για τα δικαιώματα των επιβατών όσο και την πρόταση για τα οργανωμένα ταξίδια, διαπιστώνουμε σαφή ανισορροπία μεταξύ των διοργανωτών πακέτων και των αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά την προστασία των προπληρωμών των καταναλωτών. Στον κλάδο των οργανωμένων ταξιδιών επιρρίπτεται η ευθύνη για την κρίση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι προμηθευτές πέρασαν την κρίση ρευστότητας στους διαμεσολαβητές. Εφόσον υπάρξει υπερβολική επιβάρυνση, υπάρχει ο κίνδυνος να προσφέρονται λιγότερα πακέτα και τελικά να προστατεύονται λιγότεροι καταναλωτές ενώ ταξιδεύουν».


Σχετικά με την ECTAA
Η ECTAA αντιπροσωπεύει περίπου 80.000 τουριστικά γραφεία και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών στην Ευρώπη, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές και πωλούν υπηρεσίες μεταφοράς, διαμονής, αναψυχής και άλλες τουριστικές υπηρεσίες, καθώς και συνδυασμένα προϊόντα, σε πελάτες αναψυχής και επαγγελματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ SOCIAL

2,893ΥποστηρικτέςΚάντε Like
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ