18.2 C
Athens
Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι καλός, αλλά δεν αρκεί

H ECTAA, το πανευρωπαϊκό όργανο των τουριστικών γραφείων στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμός μας, έστειλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου, για το οποίο σας ενημερώνουμε:

 


Το NET (Network for the European private sector in Tourism) χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρώπης ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια

Βρυξέλλες, 13 Οκτωβρίου 2020:  Το NET χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλαν η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με μια πιο συντονισμένη προσέγγιση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη. Χαιρετίζει τη χρήση κοινών δεδομένων που παρέχονται από το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), καθώς και τα κριτήρια για τη χαρτογράφηση περιοχών κινδύνου, κατανεμημένων σε περιφέρειες.

Ωστόσο, η Σύσταση που εκδόθηκε: (α) αποτυγχάνει να μεταφράσει αυτή την κοινή προσέγγιση όσον αφορά τον προσδιορισμό του κινδύνου σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς˙ και (β) αποτυγχάνει ως προς τον κύριο στόχο της, που είναι να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και η αναστάτωση και να αυξηθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το μέσο που εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο είναι πολύ ασαφές όσον αφορά την εφαρμογή των περιορισμών και των απαιτήσεων στα ταξίδια.

Το NET υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής μιας κοινής προσέγγισης των ταξιδιωτικών περιορισμών. Το τρέχον συνονθύλευμα των απαιτήσεων καραντίνας, που συμπληρώνεται από τεστ και άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες ανακοινώνονται με πολύ μικρές προθεσμίες πριν την επιβολή τους, δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης. Το ΝΕΤ απηχεί επίσης τις σχετικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι του τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

Καλούμε επειγόντως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επανεξετάσουν τη Σύσταση αυτή κατά τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβληματικών τομέων:
α. με τον καθορισμό σαφών κανόνων σχετικά με το ποιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και υποχρεώσεις ισχύουν κατά τη μετάβαση από μία χρωματικά κωδικοποιημένη περιοχή σε άλλη·
β. με την αντικατάσταση των απαιτήσεων καραντίνας από τεστ για εκείνους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές κινδύνου·
γ. με τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς 5 ημέρες πριν αυτοί τεθούν σε εφαρμογή, όπως προτείνει η Επιτροπή.

Είπε ο Eric Drésin, εκ περιτροπής Γραμματέας του NET: «Αυτή είναι μια καλή αρχή, αλλά απαιτείται περαιτέρω εργασία για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. Προτρέπουμε την Προεδρία του Συμβουλίου να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και συνιστούμε στα Κράτη Μέλη να ακολουθήσουν τις συστάσεις και να εξετάσουν την αντικατάσταση της καραντίνας με τεστ και τη συνέχιση της ανάπτυξης των διαδικασιών ελέγχου με τα τεστ.»

***

Το NET είναι ένα δίκτυο αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών Συνδέσμων από τον ιδιωτικό τομέα στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Σκοπός του NET είναι η ανάπτυξη κοινών στόχων για την τουριστική βιομηχανία και η συνεργασία με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και με άλλους εταίρους για την επίτευξή τους. Ο τουρισμός έχει κεντρική σημασία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Συνεισφέρει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και παρέχει περίπου 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέλη του συνιστούν την τρίτη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ.


Η ECTAA εκπροσωπεί περίπου 70,000 τουριστικά γραφεία και tour operators στην Ευρώπη, που προσφέρουν ταξιδιωτικές συμβουλές, υπηρεσίες διοργάνωσης εκδρομών, μεταφορών, διαμονής και πρόσθετες ταξιδιωτικές υπηρεσίες όπως και συνδυασμό προϊόντων για τα επαγγελματικά ταξίδια και για τα ταξίδια αναψυχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ SOCIAL

2,893ΥποστηρικτέςΚάντε Like
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ