15.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Η βιωσιμότητα ήρθε για να μείνει – Ας ξεκινήσουμε!”

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι ένα προϊόν, μία εξειδίκευση, μία πρόταση της αγοράς ή ακόμη και μία «μορφή» τουρισμού – όλα τα είδη τουρισμού μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα. Η κρίση του COVID άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση αλλαγών στον ταξιδιωτικό τομέα, προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό. Όλοι οι παράγοντες της αξιακής αλυσίδας του τουρισμού, περιλαμβανομένων των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο σε αυτό τον μετασχηματισμό.
Ως ενδιάμεσοι μεταξύ τουριστών και παρόχων τουριστικών υπηρεσιών, μπορείτε να επηρεάσετε τις επιλογές των καταναλωτών, τις πρακτικές των προμηθευτών και την ανάπτυξη στους προορισμούς.Ωστόσο, οι οργανισμοί στον χώρο των ταξιδιών και του τουρισμού -ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)- που επιθυμούν να αναλάβουν δράση, συχνά δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στο περίπλοκο φάσμα των συστημάτων πιστοποίησης, συστημάτων παρακολούθησης, ευκαιριών χρηματοδότησης και των εργαλείων στον «χώρο» της βιωσιμότητας. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΗΑΤΤΑ αποφάσισε να συνεργαστεί με το έργο SUSTOUR, για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την πορεία σας στον κόσμο των βιώσιμων πρακτικών και λειτουργιών ή να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στη βιωσιμότητα, αν έχετε ήδη κατακτήσει κάποιο επίπεδο στον βιώσιμο τουρισμό.

Τι είναι το SUSTOUR;

Το SUSTOUR είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, με στόχο την προώθηση βιώσιμων πρακτικών μεταξύ των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών. Υποστηρίζεται από επτά εταίρους του έργου, κυρίως την ECEAT και την Futouris, καθώς και από πέντε Συνδέσμους τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο: ECTAA (Ευρώπη), ANVR (Ολλανδία), SMAL (Φινλανδία), APAVT (Πορτογαλία) και UHPA (Κροατία).

Ο πιο σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη ή η επικαιροποίηση υφιστάμενων προτύπων, εκπαίδευσης και (διαδικτυακών) εργαλείων εφαρμογής, για την αποτελεσματική εφαρμογή της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων και στην αλυσίδα των προμηθευτών τους. Βασικοί τομείς στους οποίους θα εστιάσει το SUSTOUR θα είναι η διαχείριση του άνθρακα και των πλαστικών, δύο από τις κυριότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιωτικού τομέα. Θα αναπτυχθούν ειδικά εργαλεία για τη διαχείριση του άνθρακα από τις εκδρομές (στη στεριά).

Επιπλέον, το έργο θα παρέχει δωρεάν τεχνική υποστήριξη σε τουριστικά γραφεία και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών που επιθυμούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη βιωσιμότητα. Μία πρόσκληση για υποστήριξη των ΜΜΕ θα δημοσιευθεί αργότερα αυτή τη χρονιά, για την παροχή στα ενδιαφερόμενα τουριστικά γραφεία και στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών της ευκαιρίας να εργαστούν για την πιστοποίησή τους με το Travelife, το κορυφαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαχείρισης και πιστοποίησης, ειδικά σχεδιασμένο για τον τομέα των τουριστικών γραφείων και υποστηριζόμενο παγκοσμίως από την τουριστική βιομηχανία. Η τεχνική υποστήριξη θα περιλαμβάνει εκπαίδευση, ατομική και ομαδική καθοδήγηση για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας και την πιστοποίηση Travelife. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για συγκεκριμένα πακέτα υποστήριξης, που αφορούν τη διαχείριση του άνθρακα, των πλαστικών και/ή της αλυσίδας των προμηθευτών τους.

Στο τέλος του έργου, αναμένεται ότι περισσότερες από 175 ΜΜΕ θα επωφεληθούν από το ευρύτερο πρόγραμμα άμεσης οικονομικής στήριξης που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιό του. 120 διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών θα καθοδηγηθούν για τη συμμόρφωσή προς 100+ βέλτιστες πρακτικές, μέσω επιτόπιας, ομαδικής και εξ αποστάσεως καθοδήγησης. Οι επιχειρήσεις θα αναπτύξουν λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας. Επιπλέον, 120 διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών θα λάβουν τη βασική διάκριση Travelife Partner και 60 διοργανωτές θα πιστοποιηθούν ως Travelife Certified. Μπορείτε να είστε μία από τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα υποστήριξης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου SUSTOUR ή να συμβουλευθείτε το συνοπτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για το έργο, που είναι επίσης διαθέσιμο στον ιστότοπο. Η ανακοίνωση της πρόσκλησης για υποστήριξη των ΜΜΕ θα κοινοποιηθεί σύντομα, ενώ πληροφορίες σχετικά θα είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες του SUSTOUR και του ΗΑΤΤΑ. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε ήδη να εγγραφείτε στον ιστότοπο του SUSTOUR, για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την πρόσκληση για υποστήριξη των ΜΜΕ: travelife.info/cosme.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ SOCIAL

2,893ΥποστηρικτέςΚάντε Like
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ